
Een plek van verbinding
Het wijkfestival De Buurt Pakt Uit in Nieuw en Oud Hoograven staat voor de deur, waar weer allerlei cultuuraanbod te zien is uit de wijk. Het festival is aankomende zondag 26 juni bij het Tolsteegplantsoen. Coby van Ouwenkerk is geboren en getogen in Hoograven en ze is een trotse oprichter en voorzitter van De Klanksteen. Ze vertelt ons meer over Hoograven, De Klanksteen en het cultuuraanbod in de wijk.
Even voorstellen
Coby wordt geboren in Hoograven, waar ze vervolgens opgroeit en haar hele jeugd woont. Uiteindelijk gaat ze op kamers in Zuilen, waar ze ook daarna enige tijd blijft wonen. Na de geboorte van haar zoon besluit ze met haar man naar Australië te vetrekken, omdat Nederland wat te klein begon aan te voelen. Maar na drie jaar besluiten ze terug te gaan om uiteindelijk weer te settelen in Hoograven. ‘’Het is en blijft zo’n fijne wijk, mijn man en ik zijn er beide opgegroeid en het is een soort thuiskomen’’.
Wat de wijk vooral zo bijzonder maakt is dat het voelt als een stukje dorp midden in een stad, geeft Coby aan. Er is een wijkkrantje, een wijkmarkt en er worden dingen gevierd als het 60 jaar bestaan van het winkelcentrum. ‘’ Ik woon er natuurlijk al bijna mijn hele leven dus ik kom geregeld bekende tegen, maar soms kom ik ook gewoon een schoolvriend of vriendin tegen van vroeger die hier dan ook nog steeds wonen, dat geeft echt dat dorpse gevoel’’.
Het begin van de Klanksteen
In 2008 komt er een project in de wijk vanuit de gemeente genaamd ‘Hoograven in de lift’. Minister Vogelaar wilde toen der tijd in achterstandswijken projecten laten ontstaan vanuit bewoners zelf. Daarvoor werden onder andere de ligstoelen in het Tolsteegplantsoen geplaats. Maar Coby miste echt een toevoeging aan de wijk, een plek van verbinding. Hieruit ontstond het idee voor De Klanksteen: Een muziektent midden in het Tolsteegplantsoen wat moest dienen als een plek van muziek en verbinding. ‘’’We hebben het idee voorgelegd bij de gemeente en gelukkig werd dit gelijk omarmd’’. De tent werd gemaakt in ‘De Stijl’ van Rietveld, aangezien hij een invloed rijk persoon is in de wijk Hoograven. En vervolgens begon het idee te lopen. ‘’We wisten niet wat we ons op de hals hadden gehaald, het koste veel denk werk en heel veel bijeenkomsten met de gemeente. Mij zoon kwam met het idee voor het ontwerp en vervolgens ging hij dan weer zitten met architecten en ga zo maar door’’.
Uiteindelijk is in september 2013 de muziektent geopend. ‘’Sinds 2014 is er een soort seizoen opening eind april met koningsdag en dan hebben we een heel leuk programma voor ieder wat wils en we organiseren dan elke laatste zondag van de maand verschillende optredens behalve in juli’’. Het mooiste aan De Klanksteen vindt Coby dat het echt weer dat dorpsgevoel opwekt. Buren kunnen elkaar ontmoeten, genieten van muziek en zich met elkaar verbinden. Zelf is ze nog altijd heel actief bij De Klanksteen als voorzitter, penningmeester en ze doet een groot deel van de programmering, ondanks dat ze inmiddels al gepensioneerd zou kunnen zijn. Wel wordt De Klanksteen ook draaiende gehouden door andere buurtbewoners, waarvan twintig vrijwilligers
Lokale trots
De programmering in De Klansteen is heel gevarieerd geeft Coby aan. Alles qua cultuur staat wel eens op het podium of het nou theater, cabaret, dans of muziek is. Naast dat het dus een plek is voor verbinding is het ook voornamelijk een plek om lokale bandjes en artiesten een podium te geven. ‘’We proberen zo veel mogelijk mensen uit de wijk zelf op het podium te krijgen, maar vaak komen de artiesten ook wel van iets buiten de wijk. Zolang ze maar wel altijd uit Utrecht komen. Het idee is ook niet om er allemaal dure bands naar toe te krijgen, maar vooral mensen die enorm veel plezier hebben in muziek maken en dit talent willen delen met mensen’’. Als mensen plezier hebben in wat ze doen spat dat van het podium af, en dat vinden ze vooral belangrijk bij De Klanksteen.
Een ander belangrijk belang van De Klanksteen is dat er überhaupt cultuur in de wijk aanwezig is. Er is namelijk niet heel veel ander cultuur aanbod in de wijk Hoograven en daarom is zoiets als een muziektent extra belangrijk. ‘’Ik denk dat het voor iedere wijk heel erg belangrijk is dat er iets van cultuur aanwezig is, vooral dat jeugd daarmee moet opgroeien en gewoon moet weten wat de mogelijkheden zijn op cultureel gebied. Dat is gewoon een stukje ontwikkeling’’. Zo hadden ze laatst een ouderwetse poppenkast bij De Klansteen waar mensen het uit de buurt nu nog over hebben, aangezien hun kinderen er zo enthousiast over waren. ‘’Cultuur mag bij niemand ontbreken en hoe dichterbij cultuur aanwezig is in de wijk, hoe makkelijker mensen uit de buurt er ook mee in aanraking kunnen komen’’. Het is dus duidelijk dat De Klanksteen een sociale functie heeft, een plek van culturele uiting en verbinding is en toegankelijk voor de hele buurt aangezien het geheel gratis is.
Als laatste toevoeging wil Coby nog meegeven dat ze heel graag wilt dat dit project altijd voortgezet wordt, maar dat ze zelf een dagje ouder wordt en er meer werk dan ooit is. Daarom zijn ze altijd opzoek naar vrijwilligers bij De Klanksteen, want zonder hen kan het cultuuraanbod in Hoograven niet blijven bestaan.